Resebloggar från Travellerspoint

Lady Ompoi & Lady Hong Kong goes wet.

sunny 30 °C

Koh Chang - Elefantön som är så mångas favorit. Malins kompis Totte är en Thailandsfantast som älskar ön, trots att han just här blev lurad av thailändare att paddla kajak i ett tävlingslopp runt ön. Nina Krönmark har också Chang som sin favvo, men minns egentligen bara en strand. Så, nånting måste det ju vara med ön som gör att man i efterhand älskar den, även om man inte kan erinra sig riktigt vad som var så bra. Vi gissar på atmosfären, att det liksom ligger i luften. Vem gillar inte en laid-back attityd, god mat, fina stränder och orörd regnskog? Tillsammans blir det en sjuhelsikes kombination, svår att slå.

phiphi_chang_153.jpg
phiphi_chang_158.jpg
Hyddan på stranden där vi fick nästan 90 minuters underbar massage igår

Här finns saker att göra också! Matlagningskurs, elefantridning, djungeltrekking och besöka de små pittoreska byarna runtomkring. Vi har gjort allihop, förutom trekkingen. Att gå uppför berget i 8 timmar känns sådära. Ni som var med i Norge förstår att Mia kanske inte riktigt är så glad i det... Dessutom verkar hon ha en dålig vätskekontrollcentrumgrej i hjärnan. Så fort det är lite för varmt och svettigt blir hon likt ett barn alldeles uttorkad och får vätskeersättas med resorb... Men matlagning, elefanter och byar har gått bra.

phiphi_chang_094.jpgphiphi_chang_064.jpgMias elefant, Lady Ompoi
phiphi_chang_184.jpgphiphi_chang_197.jpg
Lady HongKong

Matkursen var kanon! Lagade pad thai, tom yam & tom kha (soppa med och utan kokosmjölk), currypasta from scratch, röd curry, grön curry, panang curry, fried chicken with cashewnuts och sticky rice med mango. Det var så mycket mat va!! Vi kunde inte tro att vi någonsin skulle bli hungriga igen.

Pad Thai
IMG_1319.jpg
IMG_1321.jpg
IMG_1324.jpg
Att göra currypasta är som att gå en hård omgång på gymmet
IMG_1335.jpg
Curry x 3
IMG_1346.jpg
IMG_1345.jpg

På kvällen var vi först i hotellets bar där de serverade gratis BBQ och var så stolta över det! De var så glada över sin barbeque att de ropade efter oss när vi kom från stranden att "hej hej, det har börjat nu! hallå barbeque! ses sen okej!" De var väldigt stolta över att ha fixat så fint, med all rätt! Det var superfina grillspett, med kyckling, fläsk, ananas och annat gott. Dessutom olika skaldjur som pilgrimsmusslor och bläckfisk, bröd, french fries och såser. Mums! Synd att vi fortfarande var lite mätta från matskolan!

Elefantridningen var också en höjdpunkt, åtminstone del två, där vi fick bada med de fina djuren!
IMG_1242.jpg
IMG_1245.jpgIMG_1224.jpg

Idag har vi varit i Bang Bao, en by byggd på pålar i vattnet. Enligt guideböckerna skulle det vara mest ett färjeläge nuförtiden, men det var ju jättestort! Gick runt i flera timmar och kollade, och satte oss sedan på baren Buddha View, där det inte var nåt golv under borden utan fötterna dinglade ner i vattnet!! Där drack vi shakes och tog igen oss efter den svettiga turen runt i byn. En seafood lunch senare var det dags att åka tillbaka till hotellet.

IMG_1402.jpgIMG_1409.jpgIMG_1425.jpgIMG_1433.jpg
IMG_1428.jpgIMG_1441.jpg

Imorgon ska vi utforska ytterligare en strand/by här på ön, den som ska vara den största och mest exploaterade - White sands. En natt där och sedan bär det av mot nya horisonter. Daniel lämnar oss för att åter bege sig till kylan i norr medan vi tar bussen 11 timmar nordost mot Siem Reap och Angkor Wat. Blir spännande med ett nytt land, ny valuta, nytt språk och nya bekantskaper. Tom templen ska bli spännande, var ju ett tag sen vi var kulturella nu. Får väl se om våra Calma tuggummin kommer till användning under bussresan...

phiphi_chang_042.jpg
IMG_1383.jpgIMG_1377.jpgIMG_1307.jpgIMG_1263.jpg
IMG_1281.jpgIMG_1247.jpg
Det är jobbigt att backpacka, därför satsar vi mycket på återhämtning och avslappning, varför inte i en hängmatta med utsikt över havet och solnedgången?!

Det är nu bara lite drygt två veckor tills vi är hemma. Lite hemlängtan har vi men det är ganska många punkter att pricka av på vår lista innan vi kan känna oss helt redo för att boarda flighten hemåt. Kambodja, Laos, Koh Samet och Bangkok-shopping t.ex.

Hoppas ni får en mysig första advent hemma imorgon, vi kommer tänka på er och försöka hitta ett ljus vi kan tända. Men glögg och pepparkakor får vi nog vänta på tyvärr. Thailändarna verkar inte riktigt tagit till sig den traditionen ännu, inte här iallafall.

Puss & Kram

IMG_1352.jpgIMG_1269.jpg

Författat av Malin-Mia 07:56 Arkiverat i Thailand Kommentarer (3)

En mörkrädd Mia i en beckmörk djungel.

Igår lämnade vi av min kära Gustav på Bangkoks flygplats. När vi skulle ta båten från PhiPhi blev vi lyckönskade av en glad thaigubbe:

- Bangkok is good! You can swim everywhere! Have fun swimming in Bangkok!

I Thailands huvudstad stannade vi bara en natt, och konstaterade under vår blixtvisit att man där kan:

- Köpa Phad Thai (nudelgrejs, min favoritthaimat) för 4 kr.
- Göra av med pengar på shopping, om man har några kvar innan hemresan till Sverige. Julklappar kanske?
- Få tag på allt som är olagligt i Sverige, bland annat förfalskade pass, presslegitimationer och polis-ID. Egentligen inte så överraskande.


Nu är vi hur som helst på Koh Chang, en ö nära gränsen mot Kambodja (dock inga stridigheter här, förutom inom barnfamiljerna på färjan hit...) och väldigt annorlunda från koh phiphi. Här är lugnt och skönt, lite folk och ingen dunkadunka. Djungelns ljud tar över, vilket i solnedgången i hängmattan på verandan var rena idyllen. Bananklasarna hänger utanför bungalowen och det enda som hörs är tystnaden från djungeln.

Nu däremot har nånting hänt. När jag snart tänkte sova har alla runtomkring precis vaknat. Alla. Ödlor, stora insekter (monster) ,apor och spindlar. Det smäller och dunsar på taket, och ett oklart kreatur skriker på andra sidan väggen. Note to self - Bo aldrig ensam i djungeln. Åtminstone inte om du är lättskrämd, mörkrädd och har lika livlig fantasi som en fyraåring...

SAM_0574.jpg
Saknar Gustav, han är inte så mörkrädd han.

Så, därav mitt spontana bloggande, det första från mobilen! Under mitt myggnät ska jag nu försöka sova, pluggar i öronpropparna och läser bok om Sundsvallspolisen.

Godnattkramar,
Mia

Författat av Malin-Mia 07:05 Kommentarer (4)

Kurre-Kurre-Dutt ön med Mallan & Mia & Daniel

Guest starring blogmaster - Gustav Melin

semi-overcast 27 °C

För oss kritbleka svenska killar som tar lite ledigt i en-två veckor för att besöka våra resande backpackers så känns det idag mycket ärofullt att få skriva ett blogginlägg!

kohphiphi_047.jpg
Patong, Green Mansion. Billigt, bra och glada ladyboys i receptionen!

Själva flygresan ned gick finfint och anländer ca ett dygn senare på en flygplats i storlek med Säve, värmen slår mot en, letar efter Mia… Thailändarna är ju generellt korta så jag spanar ovanför deras huvuden och ser henne glatt vinkande borta vid gaten! Bästa någonsin, nu är man framme! Taxiresa ned till Patong city, denna turistmetropol som man hört om tidigare. De har fixat grymt boende och vi beger oss in till stan för att käka middag. Vad möter om inte en glad kock som hejar och börjar prata svenska med oss. Just bara för att det är Patong och maximalt turistiskt så får vi väl äta hos honom nu när han varit lite trevlig, men god mat och precis så mycket skandinaver ute på gatorna som man förväntar sig.

Phiphi_027.jpg
kohphiphi_067.jpg

Som sagt, det är rätt fint!

Vaknar lagom jet-laggad och leds glatt av M&M vidare via skumpig taxi och gedigen båtresa ut till ön Koh Phi Phi. Ön drabbades som sagt hårt av naturkatastrofen för några år sen och det är med spänning man ser den torna upp framför oss. När man stiger iland känns vyn igen… det ser precis ut som om Anders Lundin skulle stå på stranden och hälsa välkommen till Expedition Robinsson! Tenga, lag Nord, Syd och Öråd. Själva ön är mycket mycket finare än man någonsin kunnat föreställa sig, stränder, djungel, kalas-möjligheter och saker att göra. Helt otroligt, sand, sol och härlig tid med våra tjejer! Härlig semester! Om Kapten Långstrump varit Kung på någon ö skulle det vara denna!

SAM_0478.jpg
Hotel view.

Gustav blir otroligt imponerad när det visar sig att M&M fixat bästa boendet på ön, typ. Dagarna spenderas med häng på stränder, glassdrinkar, solande, badande, köpslå och försöka pruta med lokala försäljare, äta stark och mindre stark thaimat (det finns burgare för de amerikaner som inte vill pröva nytt)

Phiphi_013.jpg
västkustsnipa modell "Thailand" Kallas long tail boat.

Vi åker sådana här coola ”long-boats” funkar typ som taxi fast det står en glad sjö-thailändare och kör med ena foten, själva propellern sitter fast i en bilmotor med en 4m lång propelleraxel och alltihop sitter fast i aktertoften på flytetyget. Jag är otroligt sugen på att försöka köpa en och ta med hem på något vis, skulle vara uppseendeväckande i Marstrand nästa sommar!
SAM_0484.jpg
vår kapten första dagen, han kör med motorcykelhjälm fast än vi är till sjöss, better safe than sorry

Koh Phi Phi har inga bilar så de drar alla varor på kärror på de smala vindlande gatorna. För att flytta på oss stora och vilsna turister”tutar” de med munnen; ”beep Beep ” det fungerar ibland och man försöker flytta sig. Gustav blev nästan meddragen av en cyklande polis som inte ”beep:ade”
SAM_0642.jpg
SAM_0637.jpg
Matande av apor, de är himlans gulliga, Mia vill ta med en hem och ha i garderoben

Vi dyker med sköldpaddor och hajar, själva turen leds av en glad guide (Lekk) som kan tre ord engelska men är bättre på det här med djurlivet under vattnet. Han lockar fram 4 sköldpaddor ur deras sjögräsätande ro så de kan simma omkring och visa upp sig för oss med våra cyklop och simfötter. Vi ser tre hajar som kommer simmande längs botten, Mia försöker simma närmare hajarna, hon hinner dock inte ikapp. Lekk visar runt oss på öar och fotar oss med en extremt dyr undervattenskamera som han vårdar ömt.
kohphiphi_158.jpg
IMG_0759.jpg
Lekk, guide, mångsysslare, dykare och vill prata engelska även om han har det lite knaggligt!
IMG_0777.jpg
Dykning i PhiPhi ley - öde vik med bra eko

En tur i djungeln någon dag senare visar sig bli en riktig upplevelse med flippflopps på fötterna, inget varnar oss för att vi kommer gå igenom tät skog och klättra brant nedför, men stranden som möter oss efter djungeln är riktigt fin. Dock tar vi taxibåten hem till staden.
SAM_0577.jpg
Djungel med stig
SAM_0581.jpg
Trött efter djungel-walken

Eldshowen på strandbaren den första dagen bestod av att en kort och knubbig thailändare stod och vevade med tomtebloss och fyrverkerier till klubbmusik. Gustav var oimponerad. Men däremot gick vi på en ”riktig” show nästa kväll och här brassade de på ordentligt, bästa vi sett någonsin hittills!! Elden flög runt i cirklar till takten av musiken och thailändarna som showade var verkligen duktiga!
SAM_0470.jpg
Han försökte i alla fall... lite halvdan eldshow med tomtebloss
SAM_0514.jpg
SAM_0516.jpg
Mycket coolare

SAM_0601.jpg
IMG_0752.jpg
Nu är det snart dags att åka hem till kalla Sverige, jag har en dag kvar här i härliga Thailand med mitt fina M och den tänker vi spendera i solen, vid stranden med en paraplydrink i handen (:

SAM_0650.jpg
Snart i Sverige, kommer sakna Koh Phi Phi och Min Mia /Gustav

Författat av Malin-Mia 00:53 Arkiverat i Thailand Kommentarer (2)

Stora trosor, små shorts

overcast 28 °C

Fortfarande genomsyras vår Thailandsvistelse av Ladyboysens närvaro. De är överallt. I torsdags skulle vi åkt till Koh Phangan på Fullmoon party men istället hamnade vi på Loy Krathong festival här på Koh Tao. Detta firas en gång per år och är en hyllning till Buddha och vattnets gudinna. Hela dagen tillverkades det massa ljuslyktor av bananblad och blommor som sedan tänds och sjösätts under kvällen som en symbol för att man stryker ett streck över alla sina problem i livet och kan börja om på nytt. Man skickade ocksa upp ljuslyktor som sma luftballonger och skot fyrverkerier.

Koh_tao4_053.jpgKoh_tao4_016.jpg

Kvällen till ära hade de satt upp en stor scen nere vid piren där den ena underhållningen efter den andra framfördes till publikens jubel. Det var massa små barn som dansade, uppklädda till tårna i små kjolar, avancerade håruppsättningar och smink. Inte riktigt som våra barn i Sverige skulle sett ut. Det var också ett par gäng med tanter som tog sig upp på scenen, vissa med större möda än andra. Iklädda guld, volanger och glitter dansade de en stillsam dans till Thailändsk plingplong-musik.
Koh_tao4_029.jpgKoh_tao4_004.jpgKoh_tao4_036.jpgKoh_tao4_035.jpg

Det mest chockerande uppträdandet var nog ändå ett gäng tjejer som dansade och sjöng som om de befann sig på Moulin Rouge eller liknande, det var ett åmande och juckande utan dess like. Vi rodnade där vi satt, men thailändarna verkade inte tycka att det var vulgärt på något sätt... I vietnam hade de typ blivit halshuggna.

Koh_tao4_034.jpg

Men den riktiga höjdpunkten trodde vi ändå skulle bli Ladyboysen från Queens cabaret. Vi hade föreställt oss något i stil med After Dark, alltså sång och dans och fräcka kläder. Visst var det dans och fräcka kläder, men ingen sång och dansen var mer som tagen ur djungelboken än en drag show. Lite besvikna. Men bara synen av 20 män iklädda trikåer och lösbröst är ju rätt underhållande.

På festivalområdet fanns det såklart också massa olika matstånd. Allt från grillspett till torkade maneter och något oidentifierat som väldigt mycket liknade fiskögon. Vi nöjde oss med grillspett och majskolv.

Dagen innan blev vi certifierade Open water dykare. Yes! Tre tidiga morgnar, fyra dyk och en final exam var allt som krävdes, ingen raketforskning direkt men nog så viktigt att man kan sina grejer. Vilket vi nu kan. Men vi måste nog göra ett antal dyk till innan vi skulle våga oss ner utan en divemaster vid vår sida. Men rent teoretiskt så skulle vi kunna åka ut själva, vi kan ju tom navigera under ytan men det kanske vore en alltför stor strapats... Firade detta med filmvisning, middag och mojitobuckets. Under dyk tre och fyra hade vi med oss Steve-O med filmkameran i högsta hugg. Han följde oss under dagen och klippte sen ihop en awesome film som vi såklart köpte. Tyvärr är den kopieringsskyddad så ni får ge er till tåls tills vi kommer hem.

Koh_tao_009.jpg
Vi har satt ihop var utrustning och ar redo for vart forsta riktiga dyk
Koh_tao_013.jpg
Koh_tao_006.jpg
Det ar viktigt att dricka mycket sa man inte far solsting!
Koh_tao_017.jpg
Koh_tao_019.jpg
Koh_tao_037.jpg
Att plugga hart och chilla ar dykningens tva viktigaste moment

Idag är vädret lite i sämsta laget tycker vi, mulet och regnet hänger i luften. Här finns inte jättemycket att göra när det inte är sol så vi börjar bli lite rastlösa. Men vi har iallafall ett par missions att fylla dagen med. Blogga, skriva ut reseguider, köpa båt- och bussbiljett, waxing... öhm... powerwalka kanske... äta... ja det är inte lätt att hinna med allt på semestern.

Efter snart en vecka här så börjar vi bli kompisar med några i personalen här på Ban's, vi äter ju frukost i restaurangen varje dag så de känner väl igen oss vid det här laget. Igår skulle vi betala vår nota på 330 baht (70 kr) och la 370 baht. Killen kom tillbaka direkt och påpekade försiktigt att "tjejer det kostar 330 och ni har faktiskt lagt 370"... Jaa... vad är problemet tänkte vi först, har vi betalat för lite? Nej. De är bara inte vana vid dricks och blir väldigt glada över 40 baht (10 kr). Gulligt tycker vi. För övrigt så är de flesta som jobbar här Burmeser och inte Thailändare. Som svenskarna i Norge och polackerna i Sverige, de gör det jobb urinvånarna inte vill göra.

Koh_tao3_001.jpg
Ban's ar de enda som har en riktig motorbat, de andra dykskolorna kor med longtailbatar.

Ban's diving resort är den största dykskolan i världen och instruktörerna beharskar diverse olika språk. Man kan tex få en instruktör som pratar hebreiska. Mr Ban är död så numer drivs företaget av hans fru och hennes syster. Tydligen är ön korrupt och Mrs Ban har en hel del att säga till om här, det gäller att inte göra sig ovän med henne för då får man maffian efter sig. Alla hennes anställda jobbar svart och när inspektörerna kommer slänger alla av sig sina tröjor och springer. Detta händer nog inte så ofta.

Koh_tao4_062.jpg
Koh_tao4_057.jpg
Massamn curry pa var favorit restaurang Narakaan, det ar riktiga thailandare som jobbar dar!
Koh_tao3_040.jpg
Longtail bat

Koh_tao_0231.jpgKoh_tao_026.jpg
Solnedgangen ar lika vacker trots att det ar low season. Star club Sai ree beach.

Så var det där med stora trosor. Det är ingen bra kombination med små shorts har Mia upplyst Malin om. De sticker lixom ut både ovanför och nedanför brallorna... ser lite knepigt ut, typ som Bridget Jones. Så note to self: Små shorts, små trosor. Stora trosor, stora shorts. Inga trosor, jättestora shorts!

Koh_tao4_046.jpg
Eldshow pa AC bar. Sakert ar det Burmeser som får riskera hud och hår...

Koh_tao4_055.jpg
Mr J kan mycket, allt fran att gora kondomer och hyra ut motorcyklar till att driva en bokhandel.

Snart drar vi vidare mot Phuket och Phi phi men Koh Tao är verkligen en ö vi vill åka tillbaka till! Kanske för att göra vår Advanced diver.

Puss och kram, vi saknar inte era -2 grader men en liten glögg hade ju inte varit helt fel kan vi erkänna!
Koh_tao3_034.jpg

Författat av Malin-Mia 21:22 Arkiverat i Thailand Kommentarer (4)

Vilken buoyancy har en ladyboy?

sunny 29 °C

Heej!

Nu var det länge sen vi skrev! Jisses. Har haft fullt upp och känner att vi kan liksom inte tråka ut er med precis ALLT vi gjort, så vi har lagt upp ett litet urval av godbitarna från våra kameror i fotoalbumet. Kolla in dem så får ni en liten bild av hur Vietnam avslutades! Kan säga så mycket som att det var Halongbukten och världens underbaraste glassbuffé!!

Koh_tao_086.jpg
Koh_tao_081.jpg
Koh_tao_064.jpg
Koh_tao_036.jpg
Grotta i Halongbukten, dit vi paddlade kajak.

Halong_028.jpg
Halong_018.jpg
Halong_040.jpg
Lyxbåtens soldäck och kabiner.

Koh_tao_068.jpg
Till skillnad från McDonalds mfl är KFC tillåtet i Vietnam. Varför?
För att KFC-gubben ser ut som Ho Chi Minh!

Nu har vi hamnat på Koh Tao, en ö som tydligen är känd för turism och dykning och kallas ”The Turtle Island”. Tack Gustav för researchen ;) Känslan när vi kom till Koh Tao liknade den känsla man får när man för första gången kommer till New York City. Allt är precis som man hade tänkt sig. I New York är det skyskraporna, de gula taxibilarna och den outsinliga mängden folk man har föreställt sig, medan på Koh Tao är det palmerna, det turkosa vattnet, strandserveringarna och festerna direkt vid vattnet.

Koh_tao_111.jpg
Koh_tao_094.jpg
Koh_tao_002.jpg

Vi stortrivs så långt. Känslan blir inte sämre av att vi dessutom blev uppgraderade till Deluxerum på resorten vi gör vårt dykcertifikat på. Ban’s Divingresort är stort och lyxigt, vi vågar nästan inte visa bilder på hur vi bor… ni kommer tycka att vi är fuskbackpackers! Men, då ska ni veta att natten innan vi kom hit bodde vi på Koh Phangan där vi inte hade bokat hotell och efter 16 h resande hamnade på ett kackerlackställe…

Koh_tao_007.jpg

Vi började kursen igår med en dvd från 80-talet. Väldigt cheesy och amerikansk, men det var bara att genomlida en och en halv timme käckhet och hawaiiskjortor. Sen gick vi på matjakt och hittade en beach-BBQ och märkte att maten inte är mycket dyrare än Vietnam. Mia tyckte det var väldigt gott med BBQ, för det var inte så starkt. Till lunch hade hon nämligen fått en soppa som Malin, efter ett smakprov, hostade fram att det var ”sting i”. Herre, minst sagt. Det gick inte att äta. Malin satt skadeglad och fnissade när Mia till slut fick kapitulera och beställa pitabröd att äta till. Det blev inte så mycket ”äta till” som att ”äta istället”… Nu ska hon fråga ”Spicy?” innan all mat beställs och kanske bara äta ris och glass fram till 14 december. Och bananpannkakor. Med nutella. Kanske Pad thai.

Koh_tao_105.jpg

Ett intressant fenomen vi upptäckt här i Thailand är den självklara inställningen till transvestiter, s.k. Ladyboys. De är överallt – receptionen, frisören, dykcentret, frukthandlaren. På internet kan man läsa att de ofta anställs i serviceyrken, eftersom de är trevliga och väluppfostrade. De är oftast väldigt vackra och det går inte alltid att särskilja ladyboysen från ”riktiga” kvinnor. De har kallats för Thailands tredje kön, och tjänar oftast mer än genomsnittet. Om ni vill läsa mer om detta, googla då inte bara på ordet ”ladyboys”, för de visade sig ha andra yrken än serviceyrken, som inte var lika väluppfostrade.

Idag har vi spenderat 4 timmar i poolen med full scubautrustning. Varken Mia eller Malin tänkte att våtdräkt var nödvändigt, men precis som vår duktige lärare sagt så blir man kall till slut, även om vattnet är närmare 30 grader. Vi har nu massa ”skills”. Vi kan rädda varann om den ena blir trött eller skadad, vi kan ta av och på masken under vattnet, vi kan göra en nöduppstigning och såklart även en normal uppstigning. Vi har hittat vår neutrala flytkraft (buoyancy, typ engelskans mest svårstavade ord), utvecklat vårt teckenspråk och lärt oss göra en safetycheck av utrustningen med hjälp av ramsan BWRAF, Bangkok Women Really Are Fellas. Vår bästa skill är ändå att vi nu kan hantera att luften tar slut. Azza, instruktören, stängde av tuberna och sen fick man andas lugnt och vänta på att det tog stopp. Otäck känsla, men eftersom man alltid har sin ”buddy” nära tillhands får man då rycka åt sig dennes extra andningsmunstycke och dela luft medans man kontrollerat tar sig upp till ytan. Ni hör ju, vi är snart proffs! Imorgon blir det havsdykning, we’re so excited!

Puss&Love till er där hemma! Har glöggsäsongen börjat än? Vilken är årets blossa-smak?

Författat av Malin-Mia 05:21 Arkiverat i Thailand Kommentarer (7)

(Inlägg 6 - 10 af 39) « Sida 1 [2] 3 4 5 6 7 8 »